• sondajrehberi@gmail.com - mufitonbasi@gmail.com
  • 0530 052 84 88

HABER DETAYI

19 Kasım 2023 11:41

Türkiye dünyanın dört bir yerinde sondaj ve arama çalışmaları yapacak

Türkiye dünyanın dört bir yerinde sondaj ve arama çalışmaları yapacak

Türkiye, Afrika, Orta Doğu ve Kafkaslar başta olmak üzere dünyanın dört bir yerinde sondaj ve arama çalışmaları yapacak.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlığının 2024 yılı bütçesine ilişkin bir sunum yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahasından halihazırda günlük yaklaşık 4 milyon metreküp üretime ulaşıldığına dikkat çekerek, bu üretimin 1,5 milyon hanenin doğalgaz ihtiyacını karşıladığını ifade etti. Bayraktar, Sakarya Gaz Sahasındaki projenin Faz-1 kısmı tamamlandığında üretimi günlük 10 milyon metreküpe, Faz-2 kısmı tamamlandığında ise günlük 40 milyon metreküpe çıkaracaklarını söyledi.

Gabar, Kato ve Bestler-Dereler Bölgelerinin artık petrol keşifleriyle ve üretimle anılmaya başladığını belirten Bayraktar “Bugün Gabar bölgesinde günlük 23 bin varil ham petrol üretiyoruz. Bölgede üretimi artırmaya yönelik sondaj operasyonlarına da devam ediyoruz. Gabar’da 2024 yılı sonunda günlük 100 bin varil üretime ulaşarak yurtiçi üretimi toplam günlük 200 bin varilin üzerine çıkarmak. Yürüttüğümüz aktif enerji diplomasisi ile Irak ve Libya başta olmak üzere Afrika, Kafkasya ve diğer coğrafyalarda petrol ve doğalgaz projelerinde yer alacağız. Buralarda milli şirketlerimiz Türkiye Petrolleri ve BOTAŞ’ı önemli görevler bekliyor” dedi.

Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Moldova ile gaz ihracatı anlaşmalarını hayata geçirdiklerini hatırlatan Bayraktar, şunları kaydetti: Önümüzdeki süreçte ihracat bağlantılarımıza yeni ülkelerin eklenmesine yönelik çalışacağız. Bu suretle enerjide Türkiye’nin bölgesel konumunu her geçen gün daha da güçlendireceğiz. ‘Tek Millet İki Devlet’ şiarı ile enerji alanında Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin ortak amaçları etrafında Nahçıvan’ın doğalgazının temin edilmesine yönelik Iğdır-Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı Projesini en kısa zamanda tamamlayarak Nahçıvan’ın 500 milyon metreküplük yıllık doğalgaz ihtiyacının tamamını karşılayacağız” diye konuştu.

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.