• sondajrehberi@gmail.com - mufitonbasi@gmail.com
  • 0530 052 84 88

HABER DETAYI

11 Mart 2024 06:30

Asya’nın en derin sondajı 10 bin metreyi buldu

Asya’nın en derin sondajı 10 bin metreyi buldu

Çin’in kuzeybatısındaki Xinjiang (Sincan) Uygur Özerk Bölgesi’ndeki sondaj kuyusunda 10 bin metreye ulaşıldı.

Tarım Havzası’ndaki Taklimakan Çölü’nün hinterlandında yer alan Shenditake 1, tamamlandığında tasarlanan 11 bin 100 metre derinliğe ulaşması bekleniyor. Bu, Çin’in 10 bin metre derinliği aşacak şekilde tasarlanmış ilk bilimsel keşif sondajıdır.

30 Mayıs 2023’te sondajın başlamasından bu yana kuyuda 13 kıta katmanı delindi; 1.000’den fazla sondaj borusu çakıldı ve bu süreçte 20’den fazla matkap ucu tüketildi. Tianshan ve Kunlun dağları arasında yer alan Tarım Havzası, sert zemin ortamı ve karmaşık yeraltı koşulları nedeniyle keşfedilmesi en zor alanlardan biri.

Sondajdan sorumlu Çin Ulusal Petrol Şirketi Tarım Petrol Sahası başuzmanı Wang Chunsheng, “Çin ilk kez 10 bin metre derinliğin üzerinde dikey bir sondaj kuyusu açıyor.” dedi. Wang, 10 bin metreye ulaştıktan sonra sondajın 200 santigrat derecenin üzerindeki sıcaklıklar ve 130 MPa’yı aşan formasyon basıncı gibi daha ciddi zorluklarla karşı karşıya kalacağını ve derine inilen her metreyle zorluğun katlanacağını söyledi.

Bugün dünyanın en derin dikey kuyusunun derinliği 12 bin 262 metreden fazla. Çin Bilimler Akademisi’nden akademisyen Jia Chengzao, Shenditake 1’in dünya çapında ikinci en derin dikey kuyu ve Asya’nın en derin kuyusu haline geldiğini ve derin dünya bilimsel araştırmaları ile ultra derin petrol ve gaz alanında kilometre taşı niteliğinde olduğunu söyledi.

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.