• sondajrehberi@gmail.com - mufitonbasi@gmail.com
  • 0530 052 84 88

HABER DETAYI

30 Mayıs 2022 12:06

Su sondajı sonrası çıkan sürpriz siyah sıvı

Su sondajı sonrası çıkan sürpriz siyah sıvı

Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Yağbasan Mahallesi’nde 10 dönümlük zeytin bahçesinde sulama amaçlı 200 metre derinliğinde sondaj yapılması sonrası petrole benzer siyah bir sıvı çıktı. Çıkan siyah sıvıyla ile ilgili inceleme başlatıldı.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) yetkilileri çıkan malzemeden numune aldı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü yetkilileri de çıkan maddeden numuneler alarak çevreye zararı olup olmadığını araştırırken, Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü ekiplerince analiz edileceğini bildirdi. Yağbasan Mahallesi’nde Mustafa Yüksel’e ait zeytin bahçesinde dün akşam çıkan küçük çaplı yangına, jandarma ve itfaiye ekipleri müdahale etti. Söndürülen yangının su için açılan sondaj kuyusundan çıkan siyah renkli sıvının tutuşması sonucu çıktığı iddia edildi. AFAD İl Müdürlüğü ekipleri, bölgede çalışma yürüttü.

Yaşanan olayı anlatan çiftçi Mustafa Yüksel, “Zeytin bahçemi sulamak için açtığım sondaj kuyusundan 200 metreye deneme dalgıcı attık. Simsiyah petrol niteliğinde yanıcı bir madde geldi. Denemek için kenardaki birikintiye kibrit çaktığımızda onu söndürelim derken 2 deneme havuzumuzun içine akıttığımız sıvıya sıçradı. Sonrasında da 1 saat boyunca 2 havuzumuzda yanma meydana geldi. İtfaiye müdahale etmeye çalışırken suyu verdiği takdirde alevler daha da hızlanmaya başladı. Kendi halinde sönmesine bıraktık. Yaklaşık 1,5 saat içerisinde söndü” dedi.

Çıkan sıvı maddenin araştırılmasını isteyen Yüksel, “Biz su kuyusu amacıyla kazdık çıkan sonuç bu. Yetkililere sesleniyorum. Bu konu araştırılsın. Maddi zararımız da oluştu. Henüz zararı hesaplayamadık. 10 kadar ağacım yangından dolayı yandı” ifadelerini kullandı.

Öte yandan konuya açıklık getiren Jeofizik Mühendisi Adnan Karataş, “1990 yılından beri sondaj işiyle uğraşıyorum. Bu bölgede yaptığım sondajlarda 200 metrenin altında açılan her kuyuda bu hat boyunca benzer bir takım yağlar çıktı. Bunu petrol olarak değil de sığ olduğu için yağ olarak değerlendiriyoruz. Yer altındaki parçalanmış hayvan ve bitki kalıntılarının yüzeye çıkması olarak değerlendiriyoruz. Bu bölgeseldir. Yetkililer burada gerekli önlemleri ve numuneleri aldılar. Onlardan sonuçlarını resmi kanallardan bekliyoruz” dedi.

Özgül ağırlığından dolayı suyun üzerinde yaklaşık 1 santimetre kalınlık da bulunduğunu aktaran Karataş, “Suyun özgül ağırlığından dolayı suyun üzerinde duruyor bu madde. Suyun üzerinde yaklaşık 1 santimetre kadar kalınlıkta bulunuyor. O kalınlık belirli bir miktar yanıp daha sonra sönüyor. Bunun devamı olup olmadığını tabi bilmiyoruz. Üniversiteler için bir araştırma konusu olabilir. Burada benzer olaylar yaşandı. 217 metrelik bir kuyumuz vardı. Oradan çıkan yağ bitti. Artık suyunu kullanabiliyoruz. Hemen ileride 190 metrelik sondajdan da içilebilecek durumda su çıkarılıyor” dedi.

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.