• sondajrehberi@gmail.com - mufitonbasi@gmail.com
  • 0530 052 84 88

HABER DETAYI

11 Ocak 2024 20:37

TPAO sondaj ile ülke birçok ilinde petrol ve doğalgaz çıkaracak

TPAO sondaj ile ülke birçok ilinde petrol ve doğalgaz çıkaracak

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) vuracakları sondaj ile birçok il de petrol, Kırklareli’de doğal gaz arayacak.

 

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Batman Bölge Müdürlüğü tarafından Şırnak ili, İdil ilçesi Yağmurca Köyü sınırları içinde petrol arama sondaj kuyusu açacak.

25 bin metrekarelik alanda açılacak olan Babil-2 tespit kuyusu AR/TPO/K/N48-D1 ruhsat numaralı arazide yer alıyor. 9 milyon lira değerindeki proje ile ilçede, ham petrol rezerv varlığının ve varsa miktarının tespit edilmesi amaçlanıyor.Petrol araması yapılan bölgenin öncelikle havadan ve karadan fotoğrafları çekiliyor ve yer yapısı inceleniyor. Yeryüzünden ve yerin altından alınan kayaç örneklerine X ışınları yardımıyla kimyasal çözümleme yapılıyor ve oluşumu belirleniyor. Daha sonra yer hareketlerini belirlemek amacıyla sismograf gibi sismik cihazlar kullanılıyor. Eğer herhangi bir rezervuara rastlanırsa sondajlama yapmadan önce rezervuar içerisindeki petrol miktarı ölçülüyor, eğer bulunan petrol maliyeti karşılayamayacak durumda ise kuyu terk ediliyor.

 

TPAO Kırklareli’nin Pınarhisar ilçesinde açacağı Pınarovası-2 sondaj kuyusu ile doğal gaz arayacak.

Türkiye Petrolleri A.O. (TPAO) Trakya Bölge Müdürlüğü tarafından Kırklareli İli AR/TPO/K/E19-d3,d4 nolu ruhsat alanında Pınarhisar ilçesi Tozaklı Köyü sınırları içerisinde kalan bir noktada doğalgaz arama ve çıkarma faaliyeti planlanıyor. Projenin değeri yaklaşık 4,5 milyon lira olarak tahmin ediliyor.Proje kapsamında 25 bin metrekarelik alan içerisinde açılacak olan Pınarovası-2 adlı sondaj kuyusu vasıtası ile doğal gaz aranacak. Kuyu sondajında 1250 metre derinliğe kadar inilecek. Sondaj noktalarında çatlatma metodu uygulanmayacak. Alanda doğalgazın bulunması halinde çıkarma çalışmaları yürütülecek. Sondaj öncesi yapılan çalışmalar ışığında kuyudan günlük maksimum 100.000- 150.000 m3 üretim yapılabileceği tahmin ediliyor.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünün petrol hakkına müteallik kararı, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Buna göre, TPAO’ya, Gaziantep, Antalya, Çanakkale, Şanlıurfa, Zonguldak, Diyarbakır, Hakkari, Bartın, Karabük, Kastamonu, Elazığ, Edirne, Kahramanmaraş ve Kilis’te bulunan toplam 18 saha için petrol arama ruhsatı verildi. Ayrıca, TPAO’nun Diyarbakır, Batman, Siirt, Tekirdağ ve Kırklareli’nde bulunan sahalarında kamulaştırmaya gidilmesi kararlaştırıldı. Çalışmaların yakın zamanda başlandığı ifade ediliyor.

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.