• sondajrehberi@gmail.com - mufitonbasi@gmail.com
  • 0530 052 84 88

HABER DETAYI

23 Şubat 2023 18:17

Türkiye de ki tüm zemin etüt firmaları sahaya indi

Türkiye de ki tüm zemin etüt firmaları sahaya indi

Kahramanmaraş merkezli 11 ilde yaşanan depremin ardından kontrol ve denetim artırılırken ülke genelinde bir çok il ve ilçelerde zemin etüt çalışmaları eş zamanlı başladı. Zemin etüt mühendisleri, sondörler ve zemin etüt kamyonları makinelerini sahaya sürerek gece gündüz çalışmaya başladı.
Isparta Belediyesi, şehrin halihazır planını tamamlamasının ardından kentte 44 mahallede başlattığı 440 noktadaki zemin etüt çalışmasının yüzde 70’ini tamamladı.
Elde edilen numuneler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onaylı laboratuvara gönderilirken, zemin analizlerine başlandı. Ayrıca SDÜ ile yapılan çalışmalarla deprem üretebilecek aktif fayların belirlenmesi amacıyla da 6 adet hendek açılırken, fay izlerinin de incelemesi gerçekleştirildi.
Zemin etüdü çalışmaları kapsamında dün itibariyle 20 metre derinlikte 323 adet zemin sondaj işi tamamlandı. Jeofizik çalışmalar kapsamında 316 adet Yüzey Dalgası Analiz Yöntemi (MASW) ölçümü, 164 adet Mikrotremör ölçüm, 10 adet Elektrik Rezistivite Tomoğrafi (ERT) ölçümü de yapıldı.
Yapılan çalışmalar sonrasında 300 adet zeminden alınan numuneler Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onaylı laboratuvarlara gönderildi. Zemin analizleri yapılmaya başlanırken, şehirdeki sondaj çalışmalarının da yüzde 70’i tamamlanmış oldu.
Diğer taraftan yine hayatımızın bir gerçeği olan deprem üretebilecek aktif fayların belirlenmesi amacıyla da çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Bu çalışmalar da Isparta Belediyesi ile SDÜ işbirliğinde devam ediyor. Süleyman Demirel Üniversitesi Öğr. Gör. Dr. Murat Şentürk öncülüğünde Paleosismolojik çalışmalar kapsamında şehrin çeşitli noktalarında 6 adet hendek açıldı ve fay izlerinin de tahkiki yapıldı.

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.